Acnemask

, Acnemask

Iho on ollut tänä vuonna kovilla. Paljon puhutun Maskiaknen takana on seikkoja, jotka näin ekologisen kemistin ajatuksella tuon esille.

”Jotta voimme hoitaa, meidän täytyy tietää perimmäinen syy”

Kertakäyttömaski. Niitä kutsutaan paperiksi tai kankaisiksi, mutta useimmat eivät ole niin mustavalkoisesti jaettavissa. Melkein kaikki ovat kudottua muovia, yleensä polypropeenia, mutta yleisesti käytetään myös polystyreeniä, polykarbonaattia, polyeteeniä ja polyesteriä. Yhdistelmää, jota ei voida kierrättää. Unohtamatta Ftalaatteja, joita käytetään laajasti muovien, kuten polyvinyylikloridin (PVC), pehmentämiseen. Suomalaiset altistuvat ftalaateille pääasiassa ravinnon kautta, mutta osaksi myös suoraan muovi- ja hygieniatuotteiden kautta. Ftalaattien epäillään häiritsevän hormonitoimintaa.

Tiedämme, että muovin hajoaminen voi viedä satoja vuosia ja hajoaa ajan myötä haitallisiksi mikromuoveiksi. Koska suurin osa kasvomaskeista valmistetaan Aasiassa, pitkä toimitusmatka vaikuttaa lisääntyneeseen säilöntä ja homeenesto aine käsittelyille.

Suurin osa kertakäyttöisistä henkilönsuojaimista on valmistettu erilaisista muoveista, mukaan lukien polypropeeni, polyeteeni ja vinyyli.

Säilyvyyttä lisäämässä niissä usein on Bronopolia, Bronopoli on torjunta- ja säilöntäaine, jota käytetään muun muassa limanestokemikaalina paperi- ja selluteollisuudessa, kostutusveden lisäaineena painoteollisuudessa sekä puunsuoja-aineissa, liimoissa ja maaleissa. Ns. Formaldehydivapauttaja eli formaldehydiä vapauttava säilöntäaine. Hajoaa tuotteessa hitaasti, vapauttaen formaldehydiä, läpäisee ihoa.

Maskin pitkäaikainen käyttö johtaa paikalliseen muutokseen ihon mikrobiomissa. Maskia käytettäessä peitetty ihoalue altistuu kohonneelle CO2-pitoisuusuudelle, lisääntyneelle kosteudelle, korkeammalle lämpötilalle. Peitetylle ihoalueelle kasaantuu enemmän bakteereja ja mikro-organismeja suusta ja hengityselimistä.

Näppylät, tulehdus iholla?

Hikirauhastulehdus muistuttaa aknea. Toisin kuin akne, joka on immunologisesti monimutkaisempi, Miliaria (hikinäpyt) johtuvat suoraan siitä, että immuunijärjestelmä reagoi loukkuun jääneisiin kuolleisiin ihosoluihin, bakteereihin ja hikisuoloihin, hikirauhasissa.

Muita mahdollisia: suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti, atooppinen ekseema, allerginen kontaktidermatiitti ja ärsyttävä kosketusihottuma.

Älä hoida väärin, iho tarvitsee hoitoa ja suojausta. Kudosturvotukseen rauhoitusta.

Sano EI alkoholia sisältäville tuotteille, happokuorinnoille sekä sulfaattipohjaisille pesuaineille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *